Skemaøvelser

Kender du følelsen af, at du får bankende hjerte, stemmen ryster og halsen snører sig sammen, når du skal til eksamen? Kender du til katastrofetanker, hvor du tvivler på dig selv og ikke tror, du vil klare eksamen?

Vil du gerne slippe af med din eksamensangst? Kunne du tænke dig, at eksamen er en situation, hvor du har kontrol over dig selv?​

Det letteste er at tænke og gøre som du plejer. Men tanker, følelser, kropsreaktioner og adfærd er faktisk noget, man kan ændre. Og dermed opnå nye resultater. Men du skal være villig til at gå nye veje og bruge tid på det.

Du skal arbejde med øvelserne hver dag. Print dem ud og øv dig. Vær tålmodig!

Ændringer tager tid​

Skema 1: Fra negativ til positiv tanke

Ved at arbejde med skema 1 sætter du foku​s på situationer, der har været og formentlig stadig er vanskelige. Hvad tænker du, når du skal til eksamen? Hvilke følelser og kropsreaktioner har du? Hvad sig​er du? Hva​d undlader du at gøre?

Ved at arbejde med skema 1 bliver du opmærksom på, hvad der foregår inden i dig. Og det er første skridt i retning af at ændre på kommende eksaminer.

Hvis du vil printe en PDF og skrive i hånden:


Hvis du vil skrive i word:

Skema 2: Beviser for og imod katastrofetanker

Ved at arbejde med skema 2 sætter du fokus på de negative tanker. Dem man også kalder katastrofetanker.

Hvilke beviser er der for dine katastrofetanker, og hvilke alternative tanker kan du erstatte de dårlige tanker med? Alternative og positive tanker skal helst blive en vane.

Så ud med de gamle, negative tanker! Ind med de nye og konstruktive!

Hvis du vil printe en PDF og skrive i hånden:


Hvis du vil skrive i word: