Eksamen uden angst

Langt de fleste vil opleve nervøsitet før en eksamen. Det er helt naturligt. Men det er en moderat nervøsitet, der endda kan være en fordel, da den skærper din opmærksomhed. Nervøsiteten er med til at sætte dig op til det særlige, der skal ske. Angst derimod er voldsomt hæmmende og kan forhindre dig i at yde dit bedste.

Personer med eksamensangst gør sig ofte tanker om, hvor galt det hele kan gå. Tanker som ”Jeg kan ikke huske noget som helst” , ”jeg dumper” eller ”de andre vil grine ad mig og håne mig, når nu jeg ikke klarer det” er negative og uhensigtsmæssige. De er heldigvis kun tanker, og de kan ved hjælp af træning og øvelse ændres og erstattes af nogle positive og hensigtsmæssige tanker.

Eksamensangst kan også medføre, at du i tiden op til eksamen og under selve eksaminationen oplever voldsomme kropssymptomer. Disse kropslige reaktioner kan være ret uudholdelige, og de tager fokus fra det, det drejer sig om. Måske du kender til rysten på hænderne, galoperende hjerte, kvalme, blussende kinder og den anspændte hals, hvor det hele lukker sammen.
Måske er du ligefrem en af dem, der slet ikke dukker op til eksamen. Du udebliver pga. angst.

Eksamensangst kan skyldes mange forskellige ting. Sårbarhed, dårlige erfaringer fra tidligere skoleforløb, traumer, perfektionisme, faglige problemer, frygten for at skuffe sig selv og andre, personlige problemer, eller noget helt andet. Der findes ingen entydig forklaring på, hvorfor nogle synes det er legende let at gå til eksamen, mens andre synes, at det er forfærdeligt svært.

Eksamensangst er voldsomt hæmmende og kan forhindre dig i at yde dit bedste. Heldigvis er der hjælp at hente. Bl.a. på denne hjemmeside, som vi har designet for at hjælpe dig, der har svært ved at gå til eksamen.

Hjemmesidens formål:

  • at hjælpe dig med at forstå hvad eksamensangst er.
  • at hjælpe dig med at reducere din eksamensangst.
  • at give dig redskaber til at få kontrol over eksamenssituationen.
  • at hjælpe dig med at opnå resultater, du selv er tilfreds med.
  • at hjælpe dig med at bestå dine eksaminer og få din uddannelse i hus

Hjemmesidens indhold:

  • Teorier: Et afsnit, der forklarer, hvem der får eksamensangst og hvorfor. Her kan du også læse om psykologiske teorier, der forklarer eksamensangst.
  • Et afsnit med en lang række øvelser, teknikker og redskaber til at få eksamenssangsten under kontrol.
  • Interview: Et afsnit, hvor Josefine fortæller om, hvordan hun har arbejdet med sin eksamensangst.


...

Test dig selv

Er du angst, nervøs eller cool i forbindelse med eksamen? Når du har taget testen, får du hjælp til at blive bedre til eksamen.

Tag testen

...

Lytteøvelser

Brug lytteøvelserne til at få styr på din vejrtrækning og til at forestille dig eksamenssituationen.

Lyt til øvelserne

...

Stop panikken!

Akut hjælp til at stoppe panikken før eksamen. Prøv de fire enkle øvelser, og mærk hvad der virker for dig.

Stop panikken

...

En personlig historie

Se en kursist fortælle om, hvor svært hun havde det med at gå til eksamen, og hvad hun gjorde for at hjælpe sig selv.

Se videoen

...

Skemaøvelser

To skemaer med øvelser, hvor du arbejder med at ændre tanker, følelser, kropsreaktioner og adfærd. Det er en hjælp til at opnå nye resultater.

Gå til skemaøvelser